Ingola, ingolák > Halak - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Ingola, ingolák > 6 weboldal. Kategória leírása: Az Ingolák a gerincesek egyik ősi osztályába tartoznak. Több alcsoportjuk van, ezeknek többsége azonban már kihalt.
Szponzorált linkek
Tengeri ingola
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tengeri_ingola

A tengeri ingola (Petromyzon marinus) az ingolák (Cephalaspidomorphi) osztályának az ingolaalakúak (Petromyzoniformes) rendjéhez, ezen belül az ingolafélék (Petromyzontidae) családjához tartozó Petromyzon nem egyetlen faja.

Tengeri ingola
Erdélyi ingola
http://think.transindex.ro/?p=2623

Az ingolafélék a halaknál fejletlenebb, kígyószerű gerinces fajcsoport. A körszájúakhoz (Cyclostomata) tartoznak, nincs állkapcsuk, élősködő életmódot folytatnak. A fajcsoport hazai képviselője az erdélyi ingola (Eudontomyzon danfordi), amely a hegyi patakok és dombvidéki folyók lakója. Csak a Duna vízrendszerében fordul elő, a Tisza, Temes és Cerna folyó endémikus ingolafaja. Erdélyben elterjedt a Körösökben, a Marosban, a Szamosban és ezek kisebb mellékfolyóiban, de más hegyi patakokban is előfordul.

Erdélyi ingola
Ingolák
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ingolák

Egyetlen élő rend tartozik közéjük. A korábbi rendszerekben a körszájúakhoz (Cyclostomata) sorolták őket.

Ingolák
Tiszai ingola
http://www.horgasz.hu/index.jsp?id=200&main=1245&akt=201&oldal=Tiszai-ingola ...

Az erdélyi, vagy még korábban kárpáti ingolának nevezett állkapocsnélküli, külsőleg angolnára emlékeztető, ovális keresztmetszetű állatok rendszertani helyét viszonylag későn ismerték fel.

Tiszai ingola
Újabb lelőhelyek
http://www.agroinform.com/aktualis/Halászat-A-tiszai-ingola-(Eudontomyzon-da ...

A tiszai ingola (Eudontomyzon danfordi) újabb lelőhelyei a Tiszában.

Újabb lelőhelyek
Tiszai ingolna leírása
http://www.terra.hu/halak/html/eudontomyzon_danfordi.html

Teste hengeres, megnyúlt, alakja inkább a férgekhez, mint halakhoz hasonlít. A két hátúszó, valamint a farok- és farokalatti úszó összeolvadt, ún. úszószegélyt alkot. A test csupasz, színe a háton barnás-szürke. A has-tájék felé világosodik, a has szürkés, piszkosfehér színű. Állkapcsa nincs, szájnyílása tölcsérszerű - szívószáj -. A kifejlett egyedek fogazata a faj legfontosabb határozó bélyege. A lárvák hasonlóak mind külalakban, mind méretben a kifejlett egyedekhez, azonban ezeknek szemük és kopoltyúnyílásaik fedettek, fogaik nem fejlődtek még ki. A kifejlett példányok 10-20 cm hosszúak.

Tiszai ingolna leírása
Hirdetések
Oldal leírása
hal.wyw.hu: Hal katalógus. Halak, édesvízi és tengeri halfajták. Halfajok bemutatása, linkek gyűjteménye halakról.
Gyűjteményünkben 524 válogatott hal témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 524 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 18284