A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Halak - wyw.hu

Tartalom:

hal.wyw.hu

A busáról
A busáról
http://www.sejt.hu/halaink/busa.htm

Ez a hal nálunk tájidegen halnak számít, származási helye az Amur és az attól délre eső folyók vízrendszere. Hazánkban 1963-ban telepítették be és mivel jól alkalmazkodik környezetéhez, ezért hamar elterjedt az összes jelentős folyó- és álló vizünkben, holtágainkban.

www.sejt.hu
A cápák védelmében
A cápák védelmében
http://index.hu/exit/viz/capak/

Minden évben sok ezer cápa pusztul el, de elsősorban nem a környezetszennyezéstől illetve a strandok védelmében, hanem mert a cápauszony egy igazi különlegesség az ázsiai étlapokon.

index.hu
A cianid hatásai az élővilágra
A cianid hatásai az élővilágra
http://www.emla.hu/tiszato/tanulm/3.html

Az emberek gondolatvilágában a cianid a II. világháborúban alkalmazott tulajdonsága miatt negatív gondolatokat idéz fel. Egy-egy környezeti katasztrófa által bekövetkezett ökológiai pusztulás joggal megkívánná, hogy az emberiség teljes körűen hagyjon fel a CN- használatával. Rengeteg bizonytalanság, a tudomány által még megfejtetlen kérdés vetődik fel a CN- körül. Milyen formái léteznek, ezeknek milyen élőlényekre milyen a hatása, az élőlényekben hogyan halmozódik fel, a táplálékláncban hogy haladnak az egyes formák, a technológiában milyen elfolyó áramok vannak, az elfolyókat hogy lehet minél hitelesebben mérni, hogy lehet az egész technológiát tényleg zártra megépíteni úgy, hogy az üzem külső-belső környezeti kockázata a lehető legkisebb legyen?

www.emla.hu
A citromlazac
A citromlazac
http://www.akvariummagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3 ...

Talán sok, most "indító", akvarista nem ismeri ezt a lazacfajt, az üzletekben is alig találkozom vele. Ez esetleg visszavezethető nem túl élénk színezetére, de ha tartása megfelelő, egy kis csapat citromlazac mindenképpen gyönyörűen mutat.

www.akvariummagazin.hu
A csíkoshasú tonhal
A csíkoshasú tonhal
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkoshas%C3%BA_tonhal

A csíkoshasú tonhal 1 méter hosszú, gyors úszó, nyílt vízi hal, amely a világ összes tengerében megtalálható. 50 000 fős csapatokban is megfigyelhető. Gyorsaságára jellemző, hogy egy megjelölt tonhal száztizenkilenc nap alatt kelt át az Atlanti-óceánon a Biscayai-öböl és Új-Anglia között, ami naponta 40 mérföld megtételét jelentené akkor is, ha egyenesen, megszakítás nélkül haladt volna.

hu.wikipedia.org
A Föld leghosszabb életű állatai
A Föld leghosszabb életű állatai
http://www.origo.hu/tudomany/20071126-a-leghosszabb-eletu-allatok-foldunkon.html

A kagylóktól eltérően ugyanis a legtöbb faj egyedeinek életkorát csak közelítőleg lehet meghatározni. A kagylók kormeghatározásához hasonló módszerrel lehet a halak életkorát megbecsülni. A pikkelyeket vizsgálva "évgyűrűket" fedezhetünk fel rajtuk, amelyek kialakulását a télre és a nyárra jellemző ökológiai körülmények váltakozása okozza. Számos állat esetében - például a kutyáknál és a macskáknál - a fogak állapota alapján lehet a legpontosabb becslést adni az állat életkoráról. A fiatal egyedeknél a fogak növekedése, míg a felnőtteknél a fogak kopása jelzi az életkort.

www.origo.hu
A halak emlékezô tehetségérôl.
A halak emlékezô tehetségérôl.
http://www.termeszetvilaga.hu/tv100/emlek.html

A halak emlékezô tehetségérôl. Edinger L. német búvár újabban a halak lélektanával foglalkozik s vizsgálatai körébe vonja azt a kérdést is, vajjon van-e a halaknak emlékezô tehetségök. E czélból kérdést intéz nemcsak szaktársaihoz, hanem a természetkedvelôkhöz általában, van-e tudomásuk a halak életében nyilvánuló jelenségekrôl, melyek ôt tanulmányaiban támogathatják.

www.termeszetvilaga.hu
A harcsa élőhelye
A harcsa élőhelye
http://www.shp.hu/hpc/web.php?a=diszhaldiszkont&o=1163025058

A harcsa élőhelye. A harcsa testfelépítése. A harcsa szaporodása ...

www.shp.hu
A Hévízi-tó akvarista szemmel
A Hévízi-tó akvarista szemmel
http://www.akvariummagazin.hu//index.php?option=com_content&task=view&id=236 ...

1939-ben Nikolics Ferenc a szúnyogok visszaszorítása érdekében telepítette be a szúnyogirtó fogaspontyot (Gambusia affinis), mely azóta is a tó legnagyobb egyedszámban előforduló halfaja.

www.akvariummagazin.hu
A kékúszójú tonhal
A kékúszójú tonhal
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9k%C3%BAsz%C3%B3j%C3%BA_tonhal

Az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben van a kék úszójú tonhal igazi hazája. A kékúszójú tonhal a sügéralakúak rendjébe tartozik.

hu.wikipedia.org
A kínai razbóra
A kínai razbóra
http://www.erdelyinimrod.ro/old/nim/03-3/c6.htm

Édesvizeinkben egyre gyakrabban találkozhatunk egy fura, apró kis hallal, amelyet még a tapasztalt horgászok többsége sem ismer. Apró termete miatt a konyhákba sem kerül be, csupán a házi kedvencek, a macskák ismerkedhetnek meg „közelebbről” vele. Ugyanis a macskák azok, akik általában elfogyasztják a halzsákmány apraját. Így szinte észrevétlenül hódíthat a kis hal, a kínai razbóra (Pseudorasbora parva)...

www.erdelyinimrod.ro
A lapos és a bagolykeszeg
A lapos és a bagolykeszeg
http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=721

Az alábbiakban két olyan keszegfélét mutatok be, amelyek csak néha-néha kerülnek haltartónkba. Mindketten dévérezés közben akadhatnak horgunkra, és a dévér mellett leginkább egymással keverhetőek össze. Nézzük, mégis mitől más ez a két keszeg.

www.haldorado.hu
A Magyar Halászat Könyve
A Magyar Halászat Könyve
http://www.mek.oszk.hu/03100/03104/html/

A Magyar Halászat Könyve. Hermann Ottó munkája...

www.mek.oszk.hu
A Német Guppi Szövetség
A Német Guppi Szövetség
http://www.dgf-guppy.de/

A Német Guppi Szövetség hivatalos honlapja. A szövetség a legrégebbinek számít a témakörben. A szövetséget a Mémet Guppi Társaság alapította még a múlt század ötvenes éveiben. Nagyon sok nemzetközi guppi kiállítás zajlott Berlinben. A társaság tagjainak célkitűzése a különböző guppi változatok fixálása, stabilizálása lett. A guppik nemesítését tudományos szinten művelték. A csapattagok Németország különböző helyeiről érkeztek a szövetségbe. A csapattagok havonta egyszer klubtalálkozót szerveznek ahol megbeszélik a guppikkal kapcsolatban felmerülő problémákat. Átbeszélik a szükséges teendőket.A szövetség tagjai telefonon vagy online is tartják egymással a kapcsolatot.

www.dgf-guppy.de
A pillangó törpesügér
A pillangó törpesügér
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillangó_törpesügér

A pillangó törpesügér (Mikrogeophagus ramirezi) egy kistermetű hal, ami a sügéralakúak rendjébe és a Cichlidae családba tartozik. Gyakran nevezik egyszerűen pillangósügérnek, ramirezi törpesügérnek, de leggyakoribb elnevezése a pillangó tarkasügér. Nevét onnan kapta, hogy úszása hasonlít a pillangók repüléséhez.

hu.wikipedia.org
A rájafélék
A rájafélék
http://est.hu/cikk/66894

A rájafélék a porcos halak osztályának a rájaalakúak rendjébe tartozó családja, amelyhez 13 nem és 134 faj

est.hu
A Stendhal - hal az éjszaka ura
A Stendhal - hal az éjszaka ura
http://fisch.hu/akvarista/article/read/stendhal-hal--mogorva-ejszakai-ur-95

Az Ázsiában őshonos, főként folyókban és patakokban fellelhető faj, akár 18 cm-re is megnőhet, bár ekkora méretű, akváriumban ritkán fordul elő. Érdemes hosszabb távra tervezni vele, mert akár 10 évig is lakója lehet a medencénknek. Mindenevők és szeretik az algákat is lelegelni. 200 literre mindössze egyetlen halat javaslunk. Erről jut eszembe, hogy ebben a hónapban a butoros akváriumokkal akciózunk. Egy 720 literes Eheim Mp Karat-ba akár 3 felnőtt Stendhal-halat is nevelhetünk:-).

fisch.hu
A sziámi halviadal
A sziámi halviadal
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lanyi.html

Képzelt riport egy bangkoki játékklubról. A halviadalra fogadók játéktermében...

www.terebess.hu
A tenger vándorai
A tenger vándorai
http://www.bhm.hu/%C9rdekess%E9gek/halak.php

S ha eljön számára is az ívás ideje, sok száz vagy ez kilométer megtétele után ugyanabba a folyóba tér vissza, felküzdi magát a felső szakaszra, lerakja, ill. megtermékenyíti az ikrákat, és elpusztul. Ugyanígy vándorolnak az angolnák is, csak éppen fordítva: ők az óceánban, a Sargasso - tengerben ívnak.

www.bhm.hu
A világ legnagyobb édesvízi hala
A világ legnagyobb édesvízi hala
http://www.stop.hu/tudomany/kifogtak-a-vilag-legnagyobb-edesvizi-halat/465002/

Kifogták a világ legnagyobb édesvízi halát, amely nem más, mint egy tüskésrája, és súlyát 250 és 350 kilogramm közé teszik.

www.stop.hu
Acélkék cifra fogasponty
Acélkék cifra fogasponty
http://aquaristic.atw.hu/ikrazo2.htm

Tartás: Ragadozó természete és mérete miatt - csak nagyobb halakkal társítsuk, de legjobb, ha külön medencét rendezünk be számukra. Akváriumunkat fedjük le jól, mert igen jó ugrók hírében állnak.

aquaristic.atw.hu
Acipenser ruthenus Linnaeus
Acipenser ruthenus Linnaeus
http://www.terra.hu/halak/html/acipenser_ruthenus.html

Teste megnyúlt, orsó alakú, kifejezetten az áramló vizek fenék zónájához alkalmazkodott. Testét öt sorban meghatározott számú vért védi a háti, oldal és hasi tájékon. Feje jellegzetesen megnyúlt, ormányban végződik. Szája alsó állású, az alsó ajak középen megszakított. Bajuszszálai rojtozottak, hátrasimítva elérik a felső ajkat. Farok úszója részaránytalan, ún. heterocerk, a sötét úszók szegélye fehér. A test színe a háton szürkés, szürkés-barna, a has sárgás. A törzshossz ritkán haladja meg a 60 cm-t.

www.terra.hu
Aequidens latifrons - Kék akara
Aequidens latifrons - Kék akara
http://diszhal-info.extra.hu/Aequidens_latifrons.php

Már 7-8 cm-es nagyságúak, ivarérettek. Az ivarok az úszókról különböztethetők meg. A kifejlett hím hát- és alsó úszójának sugarai megnyúltak, és különösen öregebb hímeken félkörben veszik körül a farokúszót.

diszhal-info.extra.hu
Ajóka
Ajóka
http://www.kislexikon.hu/ajoka.html

Engraulis C. V. (állat), a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó halnem, hosszukás, oldalt összenyomott testtel; alsó ajka előre álló, szája nagyon széles; fogai igen hegyesek. A szardella vagy anchovis néven ismert faja (Engraulis encrasicholus L.) 15 cm. hosszu, hátán kékesbarna; oldalain és hasán fehér, feje aranyos.

www.kislexikon.hu
Akasztói Halascsárda
Akasztói Halascsárda
http://www.halascsarda.hu/

A Halascscsárda 80 fő befogadására képes, egy nagy és egy kisteremből áll, teljes egészében nemdohányzó, légkondicionált intézmény. Csárdajellegű, rusztikus, fagerendák, a helyi tájat ábrázoló képek, a kézzel szőtt terítők, rackabőr és egyéb képzőművészeti tárgyak, a téli estéken meleget adó kemence, nyújtotta hangulatos környezetben, szép idő beálltával pedig a csárda előtti, a vízparton lévő nádfedeles beülőinken, illetve a teraszon, gyönyörű környezetben étkezhetnek vendégeink.

www.halascsarda.hu
Akvarista irodalom
Akvarista irodalom
http://gcart.uw.hu/aqua/aquakony.htm

Akvarista irodalom. Akvarisztikai témájú könyvek gyűjteménye.

gcart.uw.hu
Akvarista.hu
Akvarista.hu
http://akvarista.hu/

Akvarista.hu. Minden ami akvarisztika. Édesvízi témák. Tengeri témák.

akvarista.hu
Akvarista.hu
Akvarista.hu
http://www.akvarista.hu/

Az akvarista.hu egy a díszhalak kedvelőinek, akvaristáknak készült közösségi jellegű portál ahol a felhasználók az akvarisztika minden területét érintő kérdésekről beszélgethetnek online. Akváriumok leírásai, fórumok és blogok különböző témákban. érdekes videók, természetvédelmi jellegű témák. Hazai akvarisztika jellegű boltok és kereskedések részletes adatbázisa. Az akvarista.hu portálon az akvarisztika minden területét érintő kérdésekről beszélgethetnek a felhasználók és a kezdő akvaristák megismerhetik a tapasztaltabb, rutinosabb akvaristák fortélyait tanácsait is.

www.akvarista.hu
Akvarisztika
Akvarisztika
http://akvarisztika.wyw.hu/

[Afrikai sügérek] [Akvaristák honlapjai] [Akvarisztika könyvek] [Akvarisztikai fórumok] [Akvarisztikai szaküzletek] [Akvárium gondozása] [Akváriumi csigák] [Akváriumok] [Aranyhal] [Barbus- Márna] [Characinidae] [Cikkek] [Danio és Brachidanio] [Diszkoszhal] [Guppi] [Halbetegségek] [Halfajták] [Külföldi portálok] [Magazinok] [Német akvarisztikai oldalak] [Népszerű fajok] [Poecilia- Elevenszülő fogaspontyfélék] [Szerkesztői további oldalai] [Tengeri akvarisztika] [Vitorláshal] [Vízinövények] [WYW társoldalak]

akvarisztika.wyw.hu
Akvárium Magazin
Akvárium Magazin
http://www.akvariummagazin.hu/

Akvárium Magazin - Az Akvaristák Magyarországi Egyesületének hivatalos lapja.

www.akvariummagazin.hu
Akváriumi halak
Akváriumi halak
http://library.thinkquest.org/03oct/00442/akvarium.htm

Az elevenszülő fogaspontyok magyarországi elterjedésének rövid története.

library.thinkquest.org
akvariumkeszito.hu
akvariumkeszito.hu
http://www.akvariumkeszito.hu/

Cégünk 1980 óta működik, 25éves tapasztalattal rendelkezik az akváriumkészítés terén. Széles választékkal rendelkező raktárkészletünk, mind a kis- és nagykereskedők rendelkezésre áll. Cégünk önálló lakatos és asztalos részleggel is rendelkezik, így egyedi tervek alapján is kivitelezünk cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Igény szerint világítással, háttérrel, szűrő-és fűtőberendezéssel, bútorral ill. vasállvánnyal készítünk minőségi tengeri és édesvízi akváriumokat. Választékunk kielégíti a terraristák és az akvaristák különleges igényeit.

www.akvariumkeszito.hu
Akváriumshop
Akváriumshop
http://www.akvariumshop.shp.hu/hpc/ws_member_3g.php?azonosito=akvariumshop&g ...

Szeretne első osztályú akváriumot vagy akvarisztikai berendezést elérhető áron? Akkor az AKVARIUMSHOP.HU webáruházban a legjobb helyen jár, mert nálunk mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő termékeket. Terméklistánk folyamatosan bővül. Válasszon kedvére széles kínálatunkból!

www.akvariumshop.shp.hu
Akvariumshop.hu
Akvariumshop.hu
http://www.akvariumshop.hu/

Vállalkozásunk célja akvarisztikai, terrarisztikai és kerti tavi termékek forgalmazása széles választékban és elérhető áron.

www.akvariumshop.hu
akvazoo.hu - Azoo termékek hivatalos képviselete
akvazoo.hu - Azoo termékek hivatalos képviselete
http://www.akvazoo.hu

Cégünk az Azoo márka hivatalos magyarországi forgalmazója. Az Azoo márkanevet a tajvani székhelyű Taikong Corporation biotechnológiai cég 1996-ban hozta létre azzal a céllal, hogy kutatásaikat, fejlesztéseiket a hobby akvaristák részére is elérhetővé tegyék. Ezzel is segítve a problémamentes és természetes élővilág létrehozását otthonunkban, hogy a rohanó mindennapjainkban is részesei lehessünk a természet egy apró részének. A gyártó ISO:9000 valamint ISO:14000 certifikációval rendelkezik, megfelel a legszigorúbb előírásoknak mind a gyártástechnológia mind a termékek minősége terén. laboratóriumuk és gyártósoruk magas technikai színvonalat képvisel, előtérbe helyezve a környezetvédelmet (anyagfelhasználás, alapanyagok, technológia, stb). Webáruházunkban többet is megtudhat termékeinkről, tegyen próbára Ön is!

www.akvazoo.hu
Alapeszközök
Alapeszközök
http://www.horgasz.hu/page/3/art/205/akt/3/html/horgasz-felszerelesek.html

A sporthorgászat alapeszközei, a bot, a zsinór, a horog, ma már végtelenül kifinomult formában és kidolgozásban, de az ősi horgász alapelveket, funkciókat hűen tükrözik. A modern horgászcikkipar új- és újabb vívmányai által a horgászok eredményessége nőttön- nő, egyre kevesebb esélyt adva természetesen a halaknak. A horgászeszközök fejlődése lehetővé tette, hogy a körülményekhez képest legfinomabb, legérzékenyebb és az adott módszernek, halfajnak megfelelő és legnagyobb élvezetet nyújtó felszereléssel hódolhassunk kedvtelésünknek.

www.horgasz.hu
Alfavit Omega-3
Alfavit Omega-3
http://www.interherb.hu/%C3%89trend-kieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/alfavit-omega ...

A mélytengeri halakból származó, kíváló minőségű Ω3 zsírsavak rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer védelméhez. Elősegítik a védő koleszterin szint növelését és a káros LDL-koleszterin szint csökkentését a vérben. Ezen túlmenően támogatják a szervezet ellenálló-képességét.

www.interherb.hu
Algaevő pontyfélék
Algaevő pontyfélék
http://hu.wikipedia.org/wiki/Algaev%C5%91_pontyf%C3%A9l%C3%A9k

Az algaevő pontyfélék (Gyrinocheilidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába és a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe tartozó család.

hu.wikipedia.org
Algyői Halászcsárda - Szegedi halászcsárdák
Algyői Halászcsárda - Szegedi halászcsárdák
http://www.algyoihalaszcsarda.hu/

Algyői Halászcsárda - Szegedi halászcsárdák, éttermek, szegedi halászlé. úsz éves az Algyői Halászcsárda. Ebből az alkalomból az étterem látta vendégül a Szegedi Közéleti Kávéház résztvevőit. Barta László csárdagazda mindent elkövetett hogy jól érezzék magukat a vendégek, akik megtöltötték a halászlevéről méltán híres vendéglátóhelyet. A forró hangulatról a csárda cigányzenekara gondoskodott, ami már csak azért is kuriózumnak számít mert Szegeden, Algyőn kívül mindössze két másik halászcsárdában hallgathatnak a vendégek magyar nótát. Pedig igény úgy tűnik lenne rá, hisz a vendégsereg rövid időn belül dalra fakadt és a hangulat a tetőfokára hágott. Ezt a trendet csak rövid időre szakította meg a csárdagazda, Barta László tulajdonos, aki elmesélte hogyan lett vendéglátós és beszélt a csárda történetéről, mely húsz évvel ezelőtt még egy falusi kocsma volt és mára a régió egyik legismertebb és legkedveltebb halászcsárdájává vált.

www.algyoihalaszcsarda.hu
Aligátor csuka
Aligátor csuka
http://horgaszat.hu/blogok/aligator-csuka-atractosteus-spatula-egy-kulonlege ...

Atractosteus spatula, Garpike, Aligátor csuka, Alligator Gar, Gator Gar - és még ki tudja hány néven illetik a horgászok. Ez a hal egy őskori kövület, már ami a formáját illeti. Az U.S.A. déli államaiban és Közép-Amerikában honos halfajta. Főként lassú folyású vizekben (holtágak, csatornák, tavak) érzi jól magát. Kifejlett példányai, akár a 100 kg. testsúlyt is elérhetik.

horgaszat.hu
Oldal leírása
hal.wyw.hu: Hal katalógus. Halak, édesvízi és tengeri halfajták. Halfajok bemutatása, linkek gyűjteménye halakról.
Gyűjteményünkben 524 válogatott hal témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 524 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 17448